Ondernemen met zelfvertrouwen

Voordat je start met ondernemen, zijn er een aantal dingen waar jij je beter bewust van kan zijn. Het zal je helpen om te blijven ondernemen. En het helpt je om goed voor jezelf te blijven zorgen.
Drie aandachtspunten voor succes:
1. Wees bewust van je energie
Enthousiasme en passie zorgen voor het aanwakkeren van energie. Als je net start met ondernemen, heb je waarschijnlijk heel veel energie en ga je er volledig voor! Helaas hebben wij mensen maar een beperkte hoeveelheid energie om te geven elke dag, dus op een gegeven moment krijg je een dip in je energie. Wees hierop voorbereid.
2. Wees voorbereid op je interne criticus
Als je in je dip zit, komen ook vaak de twijfels om de hoek kijken. Ook wel genoemd “interne criticus”. Je wordt door jezelf op de proef gesteld. Kan je dit wel echt? Wie houd je voor de gek? Je denkt dat er mensen/bedrijven zijn die beter dan jou zijn. “Je bent niet goed genoeg.” Geloof deze gedachten niet! Er was een moment dat je volledig overtuigd was dat je dit WEL kon.
Zorg ervoor dat je je kritische gedachten uitdaagt en er tegenover zet waarom je dit WEL kan. Zorg dat je door deze dip heen komt. Vaak geven mensen op als ze deze gedachten niet onder controle krijgen. Dus blijf je kritische gedachten uitdagen met concrete voorbeelden waarom je het wel kan. En dat je doorzet, ook al zou je kunnen falen.
3. Wees realistisch en mild
Niemand is ineens succesvol geworden. Vaak gaat daar enorm veel werk en tijd aan vooraf. Kijk naar de tijd die je hebt om te investeren in je bedrijf en of je wel alles zelf moet uitvoeren. Er komt nogal wat bij kijken. Denk aan marketing, sales, website en social media onderhouden, financiën, etc. Verwacht je wel dat je dat allemaal kan op kort termijn, dan stel je te hoge eisen aan jezelf.
Praat eens met andere ondernemers om een beeld te krijgen van hoeveel tijd het kost. En dus wat realistisch is om van jezelf te verwachten. Wees mild naar jezelf en help jezelf door jezelf juist aan te moedigen om realistisch te blijven en te blijven genieten van het ondernemen. Gun jezelf de ruimte om te groeien.
Mijn boodschap is dat iedereen een energiebalans heeft die hij of zij in de gaten moet houden en daarnaast de relatie met jezelf goed onderhouden. Kritische noten en niet luisteren naar je lichaam, zal je op den duur gaan opbreken en ben je binnen no time overspannen. Je wordt enorm op de proef gesteld als je gaat ondernemen.
Jij bent je grootste cheerleader. En dat elke dag!
Dus stel jezelf de vraag, wat heb jij nodig om elke dag gemotiveerd en met een goede dosis energie de dag te beginnen?
Meld je aan voor de wachtlijst van de cursus "Grenzen stellen zonder schuldgevoel"

Leer praktische manieren om je grenzen aan te geven. Leer waar jouw grenzen liggen. Houd meer ruimte, tijd en energie over!

Tijd voor jezelf nodig?

Je wilt meer tijd voor jezelf, minder stress, meer rust en meer energie. Je wilt meer dingen doen die jou gelukkig maken. En dat betekent dat je vaker nee moet zeggen, minder werkdruk wilt en meer zelfvertrouwen om je grenzen aan te geven.  
Heb je ook wel eens gedacht: vanaf morgen ga ik NEE zeggen tegen alles wat ik niet wil. 
Ik ga dan eerst nadenken of ik iets wil voordat ik ja zeg tegen mijn collega, ik ga bij mijn leidinggevende aangeven dat de werkdruk te hoog is, dat ik een week vrij wil, etc.  


Maar de dag dat je aan het werk bent, word je weer geleefd en gaat alles langs je heen en baal je aan het einde van de dag van jezelf. Niet alleen heb je geen gesprek aangevraagd bij je leidinggevende, maar je hebt ook nog eens ja gezegd tegen nog meer werk.. En je werk zelf is ook niet af. Je voelt veel onrust en stress en kan thuis moeilijk ontspannen.  
Of je moeder/vader/broer/zus verwacht je zoals gewoonlijk ieder weekend, terwijl je nul energie hebt om ergens naartoe te gaan. Je gaat toch omdat je je verplicht voelt en geen nee durft te zeggen..bang dat je hem of haar kwetst. Vervolgens zit je daar de hele avond en ben je met je gedachten ergens anders omdat je overloopt. Als je thuiskomt voel je je dubbel slecht. Niet alleen voel je je behoorlijk energieloos, je hebt ook het gevoel dat je er niet helemaal bij was.  


Die ene vriendin belt je op om haar hart te luchten over haar zoveelste ruzie met haar vriend. Eigenlijk ben je helemaal niet in staat om naar haar te luisteren. Je hebt een lange dag op werk gehad en dit is de zoveelste keer dat zij met haar verhaal komt. Je wilt een goede vriendin voor haar zijn, maar je had ook met jezelf afgesproken dat je vanavond dat ene boek wil uitlezen. Je voelt je schuldig en gaat toch het gesprek met haar aan en je voelt je geïrriteerd en teleurgesteld in jezelf als je ophangt. Je baalt dat je niet voor jezelf durft te kiezen en begint ook te twijfelen aan jullie vriendschap.  
 
Herkenbaar? 
Het kan dus anders!
 
Ik leer je graag hoe je op een prettige, fijne manier je grenzen kan aangeven op een manier wat bij jou past. Waar je nog altijd jezelf bent en met zelfvertrouwen NEE kan zeggen.  
 
In deze cursus leer je: 
- Wat jouw persoonlijke grenzen zijn. Voor ieder mens werkt dit anders en jij bent daar ook uniek in! 
- Inzicht krijgt wanneer je last krijgt van stress en wat je daarmee kan doen. 
- Hoe je praktisch grenzen kan stellen in de praktijk op een manier dat sociaal geaccepteerd wordt. 
- Hoe je behulpzaam kan zijn, zonder je eigen grenzen te overschrijden. 
- Waarom jij het waard bent om je grenzen voor te stellen.  

Meld je aan door je email achter te laten, dan krijg je bericht wanneer de cursus gaat starten!